Takarítson meg pénzt és bosszúságot könnyedén!

A módszer ugyan villanybojlernél jár látványos eredménnyel, de hőtárolós gázbojlernél is kézzelfogható a megtakarítás!

És tényleg nem kerül pénzbe!

Elérhetőségek:

ALFA LŐRINC Kft.
Telefon:70/603-5363
e-mail:alfalorinc@gmail.com

Vissza a főoldalra

Árak

Napenergia, falfűtés

Vissza a tippekhez

Ajánlott linkek

hogyan használjam a melegvizet a leghatékonyabban?

Szándékosan nem írunk arról, hogy hogyan lehet kevés melegvizet használni, mert ez ugyan a megtakarításnak egy kézenfekvő módja, de lemondással jár. Nem kell a kényelemről lemondania!

A használati melegvíz alapvetően nem melegebb 45 foknál. A későbbiekben fontos lesz, hogy ez az érték a hideg vezetékes víznél kb. 35 fokkal, míg a falaknál kb. 20 fokkal több. Ez pénzben kifejezve, leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a melegítés egy adott vízmennyiségnél 35 forintba kerül. Ha hagyjuk lehülni ezt a vizet mondjuk 25 fokra, akkor ebből a 35-ből 20 forintot elvesztettünk. A veszteség ebben az esetben kb. 57%. Legyünk optimisták: az energia 43%-a megmarad. A melegvíz-készítő berendezés (bojler, hőközpont, stb.) és a csap között ez rendszeresen megtörténik, miután elzártuk a melegvíz csapot. Majd amikor egy óra múlva újra kinyitjuk, azt tapasztaljuk, hogy a meleg csapból szobahőmérsékletű víz folyik, majd egyszercsak "megjön" a meleg.
Akkor nézzük, mi a helyzet, ha mondjuk 80 fokos vizet használunk? Ebben az esetben a felmelegítés 70 forint, de ebből nem kell annyi, mert hígítjuk hideggel. A gond csak az, hogy a csőben lehűlő víz ugyanakkora térfogatú, mintha 45 fokos vizet használnánk. Lehűléskor pedig 55 fokot hűl a víz, ami a példában 55 forintot jelent. Ez már kb. 79% veszteség csak a csővezetéken! A megmaradó energia csak 21%. Vagyis kevesebb, mint feleannyi hőenergia marad felhasználatlanul. Ugye milyen rosszul hangzik?

És a melegebb víz hőn tartása, szintén az adott bojlernél, adott időre nézve 20 helyett 55 forint, vagyis majdnem háromszorosa. Használattól függ, hogy kinek melyik a nagyobb érvágás: ha otthoni bojlerről van szó, ahol fél napokat áll a víz, a hőntartás viszi a pénzt - ha munkahelyi bojlerről beszélünk, ahol a gyakori, de rövid idejű használat jellemző, a csőben kihűlő víz a nagyobb veszteség. Pedig ez csak egy kis számolás volt, feketén - fehéren. Szó sem volt még arról, hogy a nagyon meleg vízzel tovább kell játszadozni, hogy ne égessen meg bennünket, de azért meleg legyen. A 45 fokos víz egyből használható, esetleg egy kicsit kell keverni hideggel, de itt a teljesen hideg és a teljesen meleg beállítás között csak 35 fok van, míg a második esetben 70. Vagyis ugyanakkora tekeréssel nagyobb változást idézünk elő. A túl meleg víz műszaki gondokat is hoz magával: a bojler hamarabb elvízkövesedik, a csapfelsőrészek is sokkal hamarabb mennek tönkre. Egy dolgot viszont tartsunk szem előtt: időnként célszerű a vizet felfűteni a bojlerben, hogy a legionella baktériumok ne szaporodjanak el.

kicsi a villanybojlerem térfogata, mit csináljak?

Ha egy 80 literes bojlere van egy családnak, könnyen belátható, hogy a "lejjebb veszem a melegvíz hőmérsékletet" módszer nem használható egykönnyen. 80 liter melegvíz kevéske 4 embernek, ha egymás után kívánnak mosakodni, de ha hozzá lehet keverni hideget, már jobb a helyzet. Ekkor tegyük a következőt: a bojler leírása jó esetben tartalmazza a felfűtési időt. Ha ennyivel a tervezett használat előtt feltekerjük a bojlert kb. 65 fokra (többnyire ennyit ajánlanak tartós hőmérséletnek a gyártók), biztosak lehetünk benne, hogy időben lesz elég melegvíz. A használat megkezdése előtt visszacsavarjuk a bojlert 45 fokra, így az a használat során kevesebbet lesz bekapcsolva, mert nem akar visszafűteni 65-re. Az utolsó használó már csak melegvizet fog folyatni, mert a meleg már nem lesz olyan meleg. És már kevesebb energiát hagy a csőben... és nem kerül egy kézmosás háromszor annyiba, mint kellene...


A honlapon található fényképek, szövegek bármilyen, nem magáncélú felhasználásához írásbeli hozzájárulásunk szükséges.