Az Ön épületének adottságai döntik el, hogy melyik megoldást érdemes választania, ha a fűtését gazdaságosabbá akarja tenni.

A legfontosabb: új építésnél a fűtővíz alacsony hőmérsékletű legyen!

Régebben úgy tervezték a fűtésrendszereket, hogy a víz 90 fokról hűlt 70-re, miközben átadta hőjét az épületnek - ma már 75/55 foknál nem szokás magasabbra tervezni. Vannak 35/30 fokon üzemelő rendszerek is.

Az alacsony fűtővíz-hőmérséklet úgy lehetséges, hogy több víz melegíti az épületet. Erre kiválóan alkalmas a falfűtés.

Elérhetőségek:

ALFA LŐRINC Kft.
Telefon:70/603-5363
e-mail:alfalorinc@gmail.com

Vissza a főoldalra

Árak

Vissza a tippekhez

Ajánlott linkek

alternatív megoldások - mit érdemes, meddig menjünk el?

Szeret spórolni? Érdekelné egy olyan autó, amely 3 litert fogyaszt, és akár százhatvannal is tud menni? Mondjuk 15 millióért? Ugye nem?

De sokan vesznek a benzinesnél drágább dízelautót, vagy alakítják át gázüzemre benzines autójukat, mert kiszámították, hogy a beruházásuk valamennyi idő alatt megtérül. A fűtési rendszerrel is hasonló a helyzet. Érdemes átgondolnia, hogy az Ön épületének méretéhez, melegvízszükségletéhez milyen rendszer illik a leginkább. Más a helyzet új épület esetén, ahol a nulláról kell kezdeni, mintha egy meglévő rendszert akarunk akár fokozatosan felfejleszteni.

Újépítésű háznál mindenképpen érdemes alacsony hőmérsékletű fűtésrendszerben gondolkodni, mert nemcsak a napkollektor és a hőszivattyú működik igazán gazdaságosan, hanem a kondenzációs gázkazánok is, amelyek ma már teljesen elfogadottak, gazdaságosságuk egy-két év alatt megtérülő beruházássá teszi a felárukat egy hasonló minőségű hagyományos kazánnal szemben. Van értelme annak is persze, hogy hagyományos rendszerbe kondenzációs kazánt építtessünk, de egy hagyományos rendszerben a megtakarítás jóval szerényebb, mintha egy alacsony hőmérsékleten üzemelő rendszerben használnánk.

A gáz ma már nagyon sok helyen be van vezetve. Folyamatosan emelkedik az ára, viszont kényelemben még ma is a legjobb tüzelőanyag, és jól kombinálható napkollektorral, ami ingyen termel energiát. A hőszivattyúk kevésbé, vagy egyáltalán nem függenek az időjárástól, viszont villamos energiát fogyasztanak. A teljes függetlenség mindenféle közműtől már ma is elérhető, de igen sokba kerül.

Jobbat akar, de a lehetőségek sokféleségében nem igazodik el? Kérdezzen e-mail-en! Vagy kérjen személyes tanácsadást helyszíni felméréssel!

Egy lerobbant épület fűtése eszi a pénzt. Ha nincs "kedvünk" egyszerre felújítani az egész épületet, akkor a következő sorrendet érdemes tartani:

1. A szigetelés javítása nyílászárók cseréjével - hiába fűtjük a levegőt, ha a meleget a szél kifújja a házból - a megtakarításon felül a komfort is javulhat

2. Vastag hőszigetelő anyaggal szigetelni a falat - így még ha már rozzant is a fűtésrendszer, kevesebbet kell dolgoznia

3. Ha már a régi épületet jobban leszigeteltük, mint amilyen eredetileg volt, kisebb fűtésteljesítmény is elegendő lesz, vagyis az eredetileg 90 fokos előremenő fűtővízre tervezett radiátorok üzemeltethetők kondenzációs gázkazánnal is - jöhet a kondenzációs kazán, hogy amikor nincs -10 fok, akkor még kevesebbet fogyasszunk, mint egy hagyományossal. Lehetőleg olyat keressünk, amelyik vagy kezeli a napkollektort, vagy könnyen vezérelhető külső vezérlőegységgel (nem csak a saját elektronikáját fogadja el)

4/a. Ha jól választottunk kazánt, akkor akár napkollektort is beépíthetünk utólag a rendszerbe

4/b. A falfűtéssel még lejjebb vehetjük a vízhőmérsékletet, továbbá a hőérzetünk is javul 2 fokkal - vagy lejjebb vehetjük a szobahőmérsékletet, így további energiát megtakarítunk


A honlapon található fényképek, szövegek bármilyen, nem magáncélú felhasználásához írásbeli hozzájárulásunk szükséges.